inspirasjon

Velg kategori

Altertavle Tjensvoll kirke

Sted: Stavanger, Arkitekt: Kunstner: Tor Lindrupsen

Altertavle Tjensvoll kirke

Adresse: Tjensvoll, Stavanger kommune

Altertavle/sylinderformet rom i betong, granitt og glass
Altertavlen ble installert ifbm. en omfattende ombygging av kirken i 2003 v/ arkitekt Inger Lise Faltinsen.

Byggherre: Stavanger Kommune/Stavanger Eiendom

Entrepenør: Selmer Skanska

Byggeleder: Pyramide as

Ferdigbetongprodusent: Sola Betong as


Altertavlen dannes av en betongsylinder som er delt i fire seksjoner og har en diameter på 3,6 meter. Seksjonene er fra 3.2 til 3,6 meter høye.

Utsiden fungerer som altertavle, mens rommet som har dannet seg inne i sylinderen fungerer som et bønnerom. Sylinderen fortsetter i underetasjen som en bærekonstruksjon og er synlig utenifra.

Veggene i sylinderen er 15 cm tykke, og relieffene har blitt laget ved å montere former på ytterforskalingen. Det er i alt 365 forskjellige former/relieffer: En for hver dag i året. Motivene er detaljer av trær og planter og framstår her som fragmenter av et livstre.

For ikke å skade Jackofoam-formene, og for å oppnå en best mulig støp, ble det brukt en Selv Komprimerende Betong med god flyt som ble pumpet inn fra bunnen av konstruksjonen. Støpen ble da også 100% vellykket, og betongen tok opp i seg selv de minste detaljene fra formene.

Utsmykkingen forøvrig består av et vertikalt felt med støpt blått glass, samt skulptur og relieffer i granitt. Skulpturen danner et krusifiks og er plassert i møte mellom det horisontale båndet i granitt og den blå vertikale glass-spalten.

Granittelementene danner også et ubrutt bånd rundt sylinderen og binder på den måten de fire seksjonene sammen. Alter og døpefont er laget av rundkamp fra et lokalt sandtak.


Skriv ut siden
Søk i inspirasjon

fakta om mur og betong