UTSIKTEN GAULARFJELL er den ene av to vinnere av BETONGTAVLEN 2016

Bilde

Utsiktsplattformen formgitt av Code: arkitektur er en rasteplass rik på opplevelser og en del av prosjektet Norske turistveger. Plattformen, bygd som et flak av betong, ligger det på det høyeste punktet av den bratte stigningen som slynger seg fra Sognefjorden opp mot Gaularfjell. Utsikten fra plattformen fanger hele det storslåtte landskapsrommet mellom fjellene og er ett av flere steder over Gaularfjell der man kan stoppe å få en variasjon av opplevelser som spenner fra mektig utsikt og ville fossestryk til idylliske setertun oppe på fjellplatået.

Betongflaket balanserer med sin elegante og presise form med letthet i knekkpunktet mellom den bratte stigningen og fjellplatået bak. Flaket gir assossiasjoner til et piknikteppe eller en papirbrett med tre vinger, der hver av de tre vingene spenner fritt ut fra et balansepunkt i det horisontale midtpartiet som ligger harmonisk i ro på en fjellknaus. Hver av vingene har fått sin spesielle funksjon. En vinge krager djervt mot øst ut over den bratte lia og henvender seg direkte utover dalen. Ytterst på pynten kan man nyte den dramatiske utsikten over mektige fjell, og under vingen kan man søke ly for vær og vind. Den andre vingen er utformet med et bratt amfi henvendt mot nord, noe som gjør stedet god tilrettelagt for større og mindre uformelle samlinger og kulturarrangementer. Den tredje vingen som peker mot vest, inneholder servicefunksjoner som toaletter, teknisk rom og solcellepaneler som leverer strøm til anlegget. Den horisontale midtdelen av flaket fungerer som parkeringsplass for biler og busser.  Et mangfold av sprang og trappinger i alle de tre vingene gir mange bruksmuligheter og skaper små og store steder i den store formen.

Utsiktsplattformen er en ren plasstøpt konstruksjon med betong levert fra Sunnfjord Betong, og har med sin geometri og mange trappinger og sprang vært krevende både å konstruere og bygge.  Betongarbeidene er av høy vanskelighetsgrad og svært godt utført.

En særlig utfordring var å bygge dekkereisen i det bratte terrenget og de utkragede vingene har krevd mye armering. Prosjektet vitner om at det har vært gjennom grundig planlegging og en del prøving og feiling før det endelige resultatet kom på plass. I denne fasen ble det utført prøvestøper i fullskala for å kvalitetssikre støpemetoder og utførelse. Lokaliseringen har gitt ekstra utfordringer i utførelsesfasen. De har vært avhengig av dieselaggregat for strøm, nett og telefondekning har vært varierende og det har vært en lang transportvei for betong, armering og annet materiell. Veien opp til fjellet er vinterstengt, noe som har medført at byggetiden har blitt ekstra lang.

Betongflaket har en skulpturell klar form med sine rette linjer og lyse betongfarge, og fremstår som en kontrast til det rike og varierte landskapet rundt. Samtidig finner man ekko av linjeføringene i vingene i fjellsidene. Den bygde formen gjør at det mektige rommet mellom fjellene og mangfoldet i naturen rundt blir løftet fram og gir stedet en ny identitet og spenning. Utsiktspunktet på Gaularfjell er blitt en unik attraksjon og et nytt landemerke.

Byggherre: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen.
Arkitekt: Code: arkitektur AS.
RIB:  B-consult AS /DIFK, Florian Kosche
Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS, distrikt Sogn og Fjordane.

Bilder fra Utsikten kan lastes ned her

Juryens leder er Jan Eldegard Hjelle, mobil 911 79 109, epost: jan@byggutengrenser.no

Les mer om Betongtavlen her

 

Skriv ut siden